fbpx
Ciasto z gruszkami i budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z gruszkami i budyniem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: 250 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego proszki budyniowe i gotuj, mieszając ok. 3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. 1/3 pokrój na plasterki. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej połowę ciasta, ułóż ćwiartki gruszek i zalej budyniem. Wlej pozostałe ciasto, na wierzchu ułóż ćwiartki gruszek.
 
KROK 5: Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto z gruszkami i budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+