Składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta 6 dużych porcji
- 500 ml mleka
- 1 kg gruszek
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka - białka i żółtka osobno
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
KROK 1: 250 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego proszki budyniowe i gotuj, mieszając ok. 3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
KROK 4: Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. 1/3 pokrój na plasterki. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej połowę ciasta, ułóż ćwiartki gruszek i zalej budyniem. Wlej pozostałe ciasto, na wierzchu ułóż ćwiartki gruszek.
KROK 5: Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.