fbpx
Bakaliowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bakaliowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 400 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 jajka
  • 50 g miodu
Masa:Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Słodki bakaliowiec to ciasto doskonałe. Sprawdza się jako deser na święta, weekendowy podwieczorek, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do przesianej mąki dodajemy cukier, zimne masło, jajka, miód i szybko zagniatamy ciasto.
  3. Rozwałkujemy i przekładamy do dużej prostokątnej blachy.
  4. Pieczemy około 40 minut.
  5. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru.
  6. Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i śmietanę. Całość podgrzewamy.
  7. Do gładkiej masy dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  8. Gorącą masę przelewamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
  10. Ciepłą polewę rozprowadzamy równo na wystudzonej masie bakaliowej.
  11. Wierzch wykańczamy białą czekoladą lub bakaliami.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Bakaliowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+