Jak przygotować bakaliowiec?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Słodki bakaliowiec to ciasto doskonałe. Sprawdza się jako deser na święta, weekendowy podwieczorek, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do przesianej mąki dodajemy cukier, zimne masło, jajka, miód i szybko zagniatamy ciasto.
- Rozwałkujemy i przekładamy do dużej prostokątnej blachy.
- Pieczemy około 40 minut.
- Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru.
- Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i śmietanę. Całość podgrzewamy.
- Do gładkiej masy dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
- Gorącą masę przelewamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
- Ciepłą polewę rozprowadzamy równo na wystudzonej masie bakaliowej.
- Wierzch wykańczamy białą czekoladą lub bakaliami.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!