Bakaliowiec

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 20 porcji
  • 1
Bakaliowiec
Bakaliowiec

Bakaliowiec

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 20 porcji
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 400 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 3 jajka
  • 50 g miodu

Masa:

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Jak przygotować bakaliowiec?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Słodki bakaliowiec to ciasto doskonałe. Sprawdza się jako deser na święta, weekendowy podwieczorek, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do przesianej mąki dodajemy cukier, zimne masło, jajka, miód i szybko zagniatamy ciasto.
  3. Rozwałkujemy i przekładamy do dużej prostokątnej blachy.
  4. Pieczemy około 40 minut.
  5. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru.
  6. Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i śmietanę. Całość podgrzewamy.
  7. Do gładkiej masy dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  8. Gorącą masę przelewamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
  10. Ciepłą polewę rozprowadzamy równo na wystudzonej masie bakaliowej.
  11. Wierzch wykańczamy białą czekoladą lub bakaliami.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Bakaliowiec
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 43