fbpx
Ciasto pomarańczowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto pomarańczowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 3 duże jajka
  • sok i skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Dekoracja:

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy.

KROK 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 3: Przelej ciasto do keksówki, wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez około 45-50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 4: Przygotuj lukier. awartość torebki wsyp do miseczki. Dodaj ok. 2 łyżki (15 ml) gorącej wody i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozprowadź lukier równomiernie na wierzchu ostudzonego ciasta.

KROK 5: Udekoruj wierzch ciasta cienkimi plasterkami pomarańczy. Możesz je ułożyć w atrakcyjny wzór.

Ciasto pomarańczowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+