fbpx
Ciasto ucierane z borówkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto ucierane z borówkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 120 ml mleka
  • 200 g świeżych borówek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki (do oprószenia borówek)

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania składników. Masło ubij z cukrem na puszystą, jasną masę, najlepiej za pomocą miksera. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Dodaj skórkę z cytryny i szczyptę soli, a następnie kontynuuj mieszanie.

KROK 2: Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy z masła i jajek, na zmianę dodawaj porcje mąki oraz mleka, miksując na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Staraj się nie mieszać zbyt długo, aby ciasto pozostało puszyste.

KROK 3: Borówki opłucz i osusz, a następnie oprósz je delikatnie mąką, aby nie opadły na dno ciasta podczas pieczenia. Dodaj je delikatnie do ciasta, mieszając łyżką.

KROK 4: Przelej ciasto do formy (o średnicy ok. 22-24 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złociste i patyczek włożony w środek wyjdzie suchy.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do wystudzenia. Przygotuj Lukier biały Delecta zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wystarczy połączyć zawartość opakowania z wodą). Polukruj ciasto, a na wierzchu ułóż świeże borówki jako dekorację.

Ciasto ucierane z borówkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+