Sernik nowojorski z sosem wiśniowym

1 h 30 min12 porcjiŚredni

Składniki

Spód:

  • 250 g kruchych ciastek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sernikowego twarogu (bez dodatków, w składzie ma być tylko ser, można też trzykrotnie zmielić tłusty twaróg)
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru cytrynowego Delecta
  • sok z ½ cytryny

Masa śmietanowa:

  • 300 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Sos:

  • 200 g wiśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
Pobierz piki

Wstęp

Do spróbowania tego deseru nie trzeba nikogo zachęcać. Bez zachęty smakuje wyśmienicie, ale gdyby jednak potrzebny był Wam emocjonalny sposób przekonania kogoś, kto zasłania się dietą do skuszenia się na kawałeczek – podrzucam pomysł, który może zadziałać 🙂

Jak przygotować sernik nowojorski z sosem wiśniowym??

Do przygotowania sernika będę potrzebować dwóch blach: tortownicy oraz prostokątnej blachy, do której włożę tortownicę. Na dnie formy z odpinaną obręczą o średnicy ok. 25 cm układam arkusz papieru do pieczenia, zapinam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Ciasteczka dokładnie kruszę (np. przy pomocy blendera) i mieszam z roztopionym masłem. Masą wykładam dno przygotowanej tortownicy, mocno przyciskam i wstawiam do lodówki.

Na dolną półkę piekarnika wstawiam prostokątną blachę do pieczenia i napełniam ją do 2/3 gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawiam na środkowej wysokości piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 165 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).

Do misy miksera wkładam ser, dodaję jajka, żółtka, cukier, cukier cytrynowy i wlewam sok z cytryny. Składniki miksuję na gładką masę (przez około 2 minuty).

Masę wylewam na przygotowany w tortownicy spód. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę przez 90-100 minut. Po upieczeniu sernik studzę przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylam drzwiczki i studzę kolejne 10 minut i stopniowo otwierając piekarnik całkowicie studzę sernik.

Piekarnik nastawiam ponownie na 180 stopni C. W misie miksera umieszczam śmietanę, dodaję cukier puder i ubijam mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania). Śmietanę wykładam na sernik i wstawiam do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie sernik wyciągam studzę, a następnie zdejmuję obręcz. Tak przygotowany sernik wstawiam do lodówki bez przykrycia na całą noc.

Do żelatyny dodaję 2-3 łyżki wody. Wiśnie zalewam 0,5 szklanki wody, dodaję cukier i zagotowuję. Masę zagęszczam mąką ziemniaczaną, rozrobioną w 3 łyżkach wody. Żelatynę podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodaję do ciepłego sosu i dokładnie mieszam rózgą. Sos studzę i przed podaniem polewam nim zimny sernik.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...