Składniki
Ciasto:- 4 duże jajka; białka i żółtka oddzielnie
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 500 g świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Soczyste truskawki zatopione w puszystym cieście - czy istnieje smaczniejszy sposób na celebrację wakacyjnego podwieczorku?
- Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Białka ubijamy, a gdy piana trochę zgęstnieje, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, aż ubijemy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Do masy wlewamy masło i ponownie mieszamy.
- Do piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
- Ciasto z truskawkami pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
- Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.