Ciasto truskawkowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:
  • 4 duże jajka; białka i żółtka oddzielnie
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 500 g świeżych truskawek
Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Soczyste truskawki zatopione w puszystym cieście - czy istnieje smaczniejszy sposób na celebrację wakacyjnego podwieczorku?

  1. Okrągłą foremkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy, a gdy piana trochę zgęstnieje, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder, aż ubijemy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka i mieszamy, aby składniki się połączyły.
  4. Do masy wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  5. Do piany dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
  6. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce.
  7. Ciasto z truskawkami pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy