fbpx
Biszkoptowy marynarski pocałunek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowy marynarski pocałunek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Poncz:Krem:
  • 600 ml kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń
Dekoracja:
  • 3 paczki herbatników w czekoladzie

Przygotowanie

Pływające biszkopty w czekoladzie na morzu z kremu... Który marynarz mógłby się im oprzeć?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Dwie blachy o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę.
  4. Pomału dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
  5. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak.
  6. Na koniec dodajemy dwie łyżki wody.
  7. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy po 20 minut.
  8. 1 szklankę wody mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 buteleczki aromatu śmietankowego do ciast.
  9. Studzimy ciasto i nasączamy przygotowanym ponczem.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  11. Schłodzoną kremówkę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i żelatynę.
  12. Do 3/4 ubitej śmietany dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  13. Układamy warstwami biszkopt, 3/4 kremówki z brzoskwiniami, drugi biszkopt, 1/3 kremówki, herbatniki w czekoladzie i mak.
  14. Dekorujemy pikiem.

Takim deserem można skraść pocałunek niejednego marynarza.

Biszkoptowy marynarski pocałunek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+