fbpx
Legumina makowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Legumina makowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Leguminy to sztandarowe desery polskiej kuchni. Wersja kujawska, z makiem, migdałami, miodem i śmietaną to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole w wielu domach na Kujawach i Pomorzu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mak, posiekane migdały, bułkę tartą, a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy pianę.
  6. Przekładamy makową masę do foremki i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Upieczoną leguminę polewamy lukrem.
  9. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na szczęście nie trzeba czekać aż do świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować to pyszne danie.

Legumina makowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+