Legumina makowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Legumina makowa
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Leguminy to sztandarowe desery polskiej kuchni. Wersja kujawska, z makiem, migdałami, miodem i śmietaną to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole w wielu domach na Kujawach i Pomorzu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mak, posiekane migdały, bułkę tartą, a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy pianę.
  6. Przekładamy makową masę do foremki i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Upieczoną leguminę polewamy lukrem.
  9. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na szczęście nie trzeba czekać aż do świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować to pyszne danie.

Legumina makowa

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+