1h 14 porcji Średni
Legumina makowa
Legumina makowa

Legumina makowa

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować leguminę makową?

Leguminy to sztandarowe desery polskiej kuchni. Wersja kujawska, z makiem, migdałami, miodem i śmietaną to obowiązkowy punkt na wigilijnym stole w wielu domach na Kujawach i Pomorzu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy mak, posiekane migdały, bułkę tartą, a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy pianę.
  6. Przekładamy makową masę do foremki i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
  7. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody.
  8. Upieczoną leguminę polewamy lukrem.
  9. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na szczęście nie trzeba czekać aż do świąt Bożego Narodzenia, aby przygotować to pyszne danie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: