Wianek debrzneński - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wianek debrzneński
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 210 min.

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • 400 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
Do smarowania:
  • 1 białko

Przygotowanie

Wiadomo, że najpiękniejsze wianki mają białogłowy, ale za to najsmaczniejsze powstają od 1947 roku w debrzneńskiej, rodzinnej piekarni.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Twaróg mieszamy z jajami i cukrem.
  5. Gdy ciasto podrośnie, wyrabiamy przez 2 minuty i dzielimy na 3 części.
  6. Każdą część rozwałkowujemy na długi placek, o wymiarach około 80 x 15 cm.
  7. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy każdy placek w długi rulon, tak by farsz był zamknięty w środku.
  8. Końcówki powstałych wałków zaklejamy dokładnie.
  9. Wszystkie walce układamy obok siebie, łączymy końce z jednej strony i zaplatamy luźny warkocz.
  10. Teraz łączymy oba końce warkocza, tak by powstał wianek.
  11. Ciasto kładziemy na blasze i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  12. Smarujemy białkiem i pieczemy około 40 minut.
  13. Gotowy wianek możemy polukrować.
  14. Dekorujemy pikiem.

Na szczęście, teraz możemy go odtworzyć we własnej kuchni.

Wianek debrzneński

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+