fbpx
Wianek debrzneński - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wianek debrzneński
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 210

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • 400 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
Do smarowania:
  • 1 białko

Przygotowanie

Wiadomo, że najpiękniejsze wianki mają białogłowy, ale za to najsmaczniejsze powstają od 1947 roku w debrzneńskiej, rodzinnej piekarni.

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji.
  3. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Twaróg mieszamy z jajami i cukrem.
  5. Gdy ciasto podrośnie, wyrabiamy przez 2 minuty i dzielimy na 3 części.
  6. Każdą część rozwałkowujemy na długi placek, o wymiarach około 80 x 15 cm.
  7. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy każdy placek w długi rulon, tak by farsz był zamknięty w środku.
  8. Końcówki powstałych wałków zaklejamy dokładnie.
  9. Wszystkie walce układamy obok siebie, łączymy końce z jednej strony i zaplatamy luźny warkocz.
  10. Teraz łączymy oba końce warkocza, tak by powstał wianek.
  11. Ciasto kładziemy na blasze i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
  12. Smarujemy białkiem i pieczemy około 40 minut.
  13. Gotowy wianek możemy polukrować.
  14. Dekorujemy pikiem.

Na szczęście, teraz możemy go odtworzyć we własnej kuchni.

Wianek debrzneński

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+