Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 100 ml wody
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 50 ml mleka kokosowego
- 250 ml śmietanki 30%
- kawałek suszonego imbiru (lub 3 łyżeczki wcześniej startego)
- ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 2 łyżeczki esencji waniliowej na spirytusie
- 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Imbir to nie tylko świetny dodatek do orientalnych potraw, ale też gwarant intensywnego i aromatycznego kremu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
- Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na dwa blaty.
- Krem tortowy* przyrządzamy z dodatkiem mleka, śmietanki i mleka kokosowego - miksujemy na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.
- Gdy krem się ubije, dodajemy do niego 2 łyżeczki imbiru, a następnie ponownie całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
- Gotowym kremem przekładamy ciasto.
- Masę krówkową podgrzewamy w rondelku z dodatkiem esencji waniliowej i polewamy nim wierzch ciasta.
- Na koniec boki ciasta obsypujemy imbirem, a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Nie zapominamy o okolicznościowym piku.
Ciasto z powodzeniem można wykorzystać jako okolicznościowy torcik. Na pewno zasmakuje gościom. I jest szybki w przygotowaniu! *jako alternatywę dla kremu tortowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.