fbpx
Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
  • 100 ml mleka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • kawałek suszonego imbiru (lub 3 łyżeczki wcześniej startego)
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej na spirytusie
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland

Przygotowanie

Imbir to nie tylko świetny dodatek do orientalnych potraw, ale też gwarant intensywnego i aromatycznego kremu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  3. Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na dwa blaty.
  5. Krem tortowy* przyrządzamy z dodatkiem mleka, śmietanki i mleka kokosowego - miksujemy na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.
  6. Gdy krem się ubije, dodajemy do niego 2 łyżeczki imbiru, a następnie ponownie całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
  7. Gotowym kremem przekładamy ciasto.
  8. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku z dodatkiem esencji waniliowej i polewamy nim wierzch ciasta.
  9. Na koniec boki ciasta obsypujemy imbirem, a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Nie zapominamy o okolicznościowym piku.

Ciasto z powodzeniem można wykorzystać jako okolicznościowy torcik. Na pewno zasmakuje gościom. I jest szybki w przygotowaniu!     *jako alternatywę dla kremu tortowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+