1h 16 porcji Łatwy
Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami

Ciasto marchewkowe z imbirem i orzechami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować ciasto marchewkowe ?

Imbir to nie tylko świetny dodatek do orientalnych potraw, ale też gwarant intensywnego i aromatycznego kremu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
  3. Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i kroimy w poprzek na dwa blaty wykorzystując ten sposób.
  5. Krem tortowy* przyrządzamy z dodatkiem mleka i mleka kokosowego – miksujemy na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty.
  6. Gdy krem się ubije, dodajemy do niego serek mascarpone oraz 2 łyżeczki imbiru, a następnie ponownie całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach.
  7. Gotowym kremem przekładamy ciasto.
  8. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku z dodatkiem esencji waniliowej i polewamy nim wierzch ciasta.
  9. Na koniec boki ciasta obsypujemy imbirem, a wierzch drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Nie zapominamy o okolicznościowym piku.

Ciasto z powodzeniem można wykorzystać jako okolicznościowy torcik. Na pewno zasmakuje gościom. I jest szybki w przygotowaniu!

 

 

*jako alternatywę dla kremu tortowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...