Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • 2 brzoskwinie

Przygotowanie

Banalnie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to propozycja dla tych, którzy od czekania na coś słodkiego, wolą pałaszować coś słodkiego.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160−170ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta jogurtowego mieszamy z jajami, jogurtem i margaryną, dodając na koniec mak.
  4. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.
  5. Po upieczeniu, ciasto w formie wykładamy na kratkę do ostudzenia.
  6. Zawartość torebki z kremem mieszamy z mlekiem i śmietanką i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
  7. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i czekamy, aż zacznie tężeć.
  8. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty stosując tę metodę.
  9. Blat układamy na paterze, przekładamy kremem waniliowym, a następnie przykrywamy drugim blatem.
  10. Brzoskwinie myjemy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta.
  11. Następnie tężejącą galaretką, łyżka po łyżce zalewamy brzoskwinie tak, aby powstała na nich glazura, a jednocześnie aby galaretka wsiąkła w ciasto.
  12. Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy