Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta
- 4 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 175 g margaryny
- 1 łyżka maku
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 brzoskwinie
Przygotowanie
Banalnie proste i niezwykle szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to propozycja dla tych, którzy od czekania na coś słodkiego, wolą pałaszować coś słodkiego.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160−170ºC (bez termoobiegu).
- Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku ciasta jogurtowego mieszamy z jajami, jogurtem i margaryną, dodając na koniec mak.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 45 minut.
- Po upieczeniu, ciasto w formie wykładamy na kratkę do ostudzenia.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy z mlekiem i śmietanką i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i czekamy, aż zacznie tężeć.
- Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty stosując tę metodę.
- Blat układamy na paterze, przekładamy kremem waniliowym, a następnie przykrywamy drugim blatem.
- Brzoskwinie myjemy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta.
- Następnie tężejącą galaretką, łyżka po łyżce zalewamy brzoskwinie tak, aby powstała na nich glazura, a jednocześnie aby galaretka wsiąkła w ciasto.
- Odstawiamy do schłodzenia na co najmniej godzinę.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!
Jola
06-07-2023
Ocena:
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam, bardzo polecam