fbpx
Sernik ANATOL - zwycięski przepis Kamili - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik ANATOL - zwycięski przepis Kamili
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Masa serowa:Dekoracja:

Przygotowanie

Znacie kogoś, kto nie lubi wygrywać? No właśnie... ;) A gdyby zwycięstwo miało smak ciasta, z pewnością smakowałoby sernikiem z kawą zbożową.

  1. Dno małej tortownicy o średnicy 17-20 cm wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Migdały, cukier migdałowy oraz wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze i miksujemy przez około 7-10 minut do momentu, gdy zaczną zmieniać konsystencje z sypkiej na bardziej mokrą i zwartą.
  4. Opcjonalnie migdały można zmielić z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodając masło orzechowe lub migdałowe.
  5. Powstałą masę umieszczamy w tortownicy i przyciskamy równomiernie do dna.
  6. Spód zapiekamy około 12 minut w nagrzanym piekarniku.
  7. Daktyle umieszczamy w parowarze lub garnku z sitkiem i przykrywką, a następnie poddajemy działaniu pary, aż zmiękną (po około 5-10 minutach).
  8. Daktyle przekładamy do misy robota kuchennego i miksujemy wraz z masłem, serem, jajkami, jogurtem, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką ziemniaczaną oraz kawą Anatol na jednolitą masę.
  9. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód.
  10. Na wierzchu układamy wiśnie i lekko wciskamy je w masę serową.
  11. Kratkę w piekarniku przekładamy o poziom niżej niż środek, aby wierzch sernika za bardzo się nie spiekł.
  12. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160stopni  C i całość pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę.
  13. Na dolny ruszt stawiamy blachę zalaną do połowy wysokości wrzątkiem z czajnika, do wody wkładamy odwrócone do góry dnem metalowe foremki do babeczek i na nich ustawiamy tortownicę z ciastem.
  14. Gdy sernik jest upieczony i wbity patyczek suchy - wyciągamy ciasto i studzimy.
  15. Następnie sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  16. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  17. Wierzch sernika polewamy polewą i wykańczamy owocami.
  18. Dekorujemy pikiem.

Słodki, pobudzający smak zwycięstwa. To lubimy najbardziej!

Sernik ANATOL - zwycięski przepis Kamili

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+