fbpx
Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 5
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 700 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki żelatyny Delecta
  • 10 łyżek wody
  • 400 ml śmietanki kremówki
Dekoracje:
  • 10 truskawek

Przygotowanie

Bezy to jedne z najpopularniejszy ciasteczek. Idealne do kawy i na słodki deser, bardzo dobrze współgrają z sezonowymi owocami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
  3. Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy 10 okręgów o średnicy około 7-8 cm.
  4. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanych okręgach.
  5. Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
  6. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i gotujemy około 25 minut, aż całkiem się rozpadnie.
  7. Żelatynę rozpuszczamy w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewamy ją lekko w garnku lub w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała.
  8. Żelatynę lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki musu rabarbarowego, a gdy to wymieszamy - żelatynę dodajemy do pozostałej ilości musu.
  9. Żelatynę dokładnie miksujemy z musem.
  10. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonego musu rabarbarowego, a następnie całość delikatnie mieszamy.
  11. Upieczone i wystudzone beziki przekładamy kremem, dekorujemy kawałkami truskawek i ulubionym pikiem.

Proste i szybkie beziki pokochają zwłaszcza dzieci - na pewno chętnie pomogą także w ich dekoracji!

Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+