Ciasto Ferrero rocher bez pieczenia
Składniki
Krem Ferrero rocher:
- 100 g orzechów laskowych
- 10 g żelatyny Delecta
- 50 ml wody
- 100 g masła orzechowego
- 350 g kremu czekoladowego
- 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
Krem mascarpone:
- 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 400 g kajmaku tradycyjnego Delecta
- 2 opakowania herbatników kakaowych
Przygotowanie
KROK 1: Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż pierwszą warstwę herbatników.
KROK 2: Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Śmietankę ubij na sztywno. Wymieszaj krem czekoladowy z masłem orzechowym, dodaj rozpuszczoną żelatynę oraz ubitą śmietanę i wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 3: Krem przełóż na herbatniki, następnie wyłóż kolejną warstwę ciastek. Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową Delecta.
KROK 4: Serek mascarpone wymieszaj ze schłodzoną śmietanką. Dodaj cukier z wanilią i zmiksuj na sztywno. Krem przełóż na masę kajmakową i wyrównaj.
KROK 5: Orzechy laskowe drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Czekoladę rozpuść w gorącej śmietanie i dodaj posiekane orzechy, i wymieszaj. Przelej na ciasto i wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.