2h 16 porcji Łatwy 30min
Jagodzianki z bazaru
Jagodzianki z bazaru

Jagodzianki z bazaru

Składniki

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
  • 1 opakowanie drożdży instant Delecta
  • 2 żółtka z dużych jajek (białko z jednego jajka przyda się do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem)
  • 1 całe duże jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 30 g bardzo miękkiego masła
  • 30 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 litr jagód (około 600 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 40 g zimnego masła

Jak przygotować jagodzianki z bazaru?

Pamiętacie smak jagodzianek z bazaru? W latach 90. trudno było znaleźć coś smaczniejszego, dlatego ten przepis pozwoli Wam wrócić do przeszłości.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Składniki kruszonki zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego grubego piasku, po czym wstawiamy do lodówki.
  3. Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
  4. Mleko podgrzewamy w garnku.
  5. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  6. Gotowy zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na około 10–15 minut w ciepłym miejscu.
  7. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn.
  8. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut w robocie i jeszcze 2 minuty ręcznie).
  9. Jeśli ciasto się mocno lepi, można podsypać je odrobiną mąki.
  10. Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  11. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko jeszcze raz.
  12. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części.
  13. Z każdego kawałka formujemy placuszki, na każdy nakładamy po kopiastej łyżce jagód.
  14. Zlepiamy bardzo dokładnie jak pieroga, końcówki podwijamy pod spód i formujemy owalną bułeczkę.
  15. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
  16. Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką.
  17. Pieczemy około 15–20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  18. Dekorujemy pikiem.

Jagodzianki są idealnym przysmakiem na drugie śniadanie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: