fbpx
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 190

Składniki

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.

KROK 2: Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min. (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 3: Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj rozpuszczone masło i uformuj palcami kruszonkę.

KROK 4: Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nie wyrośnięte ciasto i rozciągnij na całej powierzchni. Śliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Rozłóż je na cieście rozcięciem do góry. Posyp kruszonką, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut (do podwojenia objętości).

KROK 5: Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+