fbpx
Lekkie serduszko w różowej polewie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lekkie serduszko w różowej polewie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Dekoracje:
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z buraków lub malin
  • 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej białej karmelowej Delecta
  • 1 opakowanie mini piegów Delecta Decorada

Przygotowanie

Miłość wyrażona deserem nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni - lekkie serduszka są łatwe i szybkie!

  1. Do schłodzonego mleka i zimnej wody wsypujemy zawartość opakowania sernika na zimno i miksujemy przez około 4 minuty.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i ostudzoną (ale nie zastygniętą!) dolewamy stopniowo do masy, miksując jeszcze chwilę.
  3. Masę przekładamy do foremek w kształcie serduszek i odstawiamy do zastygnięcia na 2 godziny.
  4. Jeśli nie macie takich foremek, możecie przełożyć masę do płaskiej formy o bokach około 30x15 cm lub 20x20 cm i odłożyć do zastygnięcia na 2 godziny. Ze stężałej masy za pomocą foremki w kształcie serca (na przykład do pierniczków) wycinamy kształty.
  5. Do cukru pudru dolewamy sok z buraków (może być z malin), stale mieszając, aż powstanie lukier.
  6. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z przygotowanym lukrem.
  7. Czekamy chwilę aż ostygnie, po czym oblewamy nią wycięte serca.
  8. Ranty serduszek dekorujemy różowymi i czerwonymi mini piegami i wbijamy w nie okolicznościowe piki.

Taki lekki deser sprawdzi się nie tylko na walentynki, ale też na rocznice, urodziny, bez okazji.. :)

Lekkie serduszko w różowej polewie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+