Lekkie serduszko w różowej polewie

2 h 12 porcjiŚredni

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Kiedy kochasz, granice niemożliwego przestają istnieć. Motyle w brzuchu są jak zastrzyk energii a uśmiech ukochanego dodaje skrzydeł. Czasem drobny gest w zupełności wystarczy, by dać drugiej osobie odrobinę szczęścia. Przykład? Słodkie serduszko z pikiem, którym pokażemy swoje uczucia.

Jak przygotować lekkie serduszko w różowej polewie?

Schłodzone mleko wraz z zimną wodą umieszczam w dzieży miksera. Wsypuję zawartość opakowania sernika na zimno i miksuję około 4 minuty. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i ostudzoną (ale nie zastygniętą!) dolewam stopniowo do masy, miksując jeszcze chwilę. Masę przekładam do foremek w kształcie serduszek i odstawiam do zastygnięcia na 2 godziny.

Jeśli nie macie takich foremek, możecie przełożyć masę do płaskiej formy o bokach około 30×15 cm lub 20×20 cm i odłożyć do zastygnięcia na 2 godziny. Ze stężałej masy za pomocą foremki w kształcie serca (np. do pierniczków) wycinam kształty.

Następnie przygotowuję polewę. Do cukru pudru dolewam sok z buraków (może być z malin), stale mieszając, aż powstanie lukier. Polewę rozpuszczam w kąpieli wodnej i mieszam z przygotowanym lukrem. Czekam chwilę aż ostygnie, po czym oblewam nią wycięte serca. Ranty serduszek dekoruję różowymi kuleczkami.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...