1h 12 porcji Łatwy
Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową

Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową

Składniki

Ciasto:

Masa czekoladowa:

  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować babeczki brownie?

Brownie w formie babeczek można zabrać ze sobą wszędzie. Na pewno osłodzi wiele pikników i przyda się na przerwę w pracy.

  1. Morele układamy na sitku i gotujemy na parze przez około 15 minut.
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
  6. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny – po 1 łyżce ciasta, na cieście układamy po 1 moreli, a następnie babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  7. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo, wystudzoną margarynę i mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
  8. Krem czekoladowy dokładamy po 1 łyżce na wierzch każdej z podpieczonych babeczek.
  9. Całość wstawiamy na kolejne 9 minut do piekarnika.
  10. Jeżeli podczas pieczenia masa się rozleje – metalową obręczą odcinamy niepotrzebne części babeczki, nadając ciastkom ładną formę.
  11. W rondlu umieszczamy czekoladę, masło, śmietanę oraz masę krówkową i wszystko razem podgrzewamy, mieszając rózgą i doprawiając solą.
  12. Gotową polewą oblewamy wierzch babeczek i układamy podprażone na suchej patelni nerkowce. Pamiętamy o okolicznościowym piku.

Przełamana smakiem owoców słodycz czekolady przypadnie do gustu każdemu domownikowi.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: