Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- 75 g cukru
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 75 g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. W osobnym naczyniu połącz ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajko. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
KROK 2: W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny.
KROK 3: Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
KROK 4: Przełóż ciasto do okrągłej formy i umieść na nim jabłka lekko je dociskając, aby weszły w ciasto.
KROK 5: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złote. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.