fbpx
Ciasto szpinakowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto szpinakowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 50

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
  • 100 ml przegotowanej zimnej wody
  • mieszanka na krem z opakowania Ciasta Leśny mech Delecta

Dekoracja:

  • pestki granatu
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce umieść zawartość torebki z ciastem, jaja, wodę oraz olej rzepakowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut.

KROK 2: Tortownicę o średnicy 22-24 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez ok. 35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

KROK 3: Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostudzenia. Następnie wyjmij je z formy i odetnij 0,5 cm ciasta od góry, jednocześnie wyrównując jego powierzchnię. Odcięte ciasto pokrusz do miski.

KROK 4: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej wymieszaj szybko z wodą i wlej do ubitej śmietany. Miksuj jeszcze pół minuty. Gotowy krem wyłóż na ciasto. Wierzch posyp odłożonym pokruszonym ciastem. Lekko dociśnij i wstaw do lodówki na 2 godziny.

KROK 5: Przed podaniem udekoruj ciasto pestkami granatu, malinami, borówkami amerykańskimi oraz listkami mięty.

Ciasto szpinakowe - Delektujemy.pl

Ciasto szpinakowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+