fbpx
Tarta z grejpfrutem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z grejpfrutem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:
  • 3 różowe grejpfruty
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 3 duże białka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

Tarta z grejpfrutem wykończona bezą to słodka niespodzianka, która sprawdzi się na każdą okazję.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia składników (około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  7. Mieszamy żółtka, mleko, 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów.
  8. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i dodajemy pokrojony miąższ z połowy grejpfruta.
  9. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  10. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  11. Pianę wykładamy na wierzch podpieczonego kremu i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż zarumieni się na wierzchu.
  12. Gotową tartę dekorujemy miąższem z połowy grejpfruta.
  13. Wypiek wieńczymy wbitym pikiem z ulubionym tekstem.

Efektowne i orzeźwiające połączenie to gwarancja słodkiej niespodzianki dla solenizantów lub domowników.

Tarta z grejpfrutem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+