fbpx
Ciasto czekoladowe z winogronami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto czekoladowe z winogronami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Jesień to czas pełen korzennych zapachów i gorącej herbaty z konfiturą :) Na takie jesienne popołudnie proponujemy ciasto czekoladowe z winogronami i figami.

  1. Winogrona myjemy i kroimy w połówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
  4. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy.
  5. W drugiej misce mieszamy mokre składniki.
  6. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
  7. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
  8. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce.
  9. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
  10. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii.
  11. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą.
  12. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.
  13. Dekorujemy pikiem.

Kawałek pysznego ciasta i dobra książka w dłoni - lepiej być nie mogło!

Ciasto czekoladowe z winogronami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+