Składniki
Ciasto:- 2 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 150 g winogron bezpestkowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 20 g masła
- 40 g kwaśniej śmietany
- 1 laska wanilii
- kiść ciemnych winogron do przybrania
- 2 świeże figi lub garść suszonych fig Bakalland
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada
Przygotowanie
Jesień to czas pełen korzennych zapachów i gorącej herbaty z konfiturą :) Na takie jesienne popołudnie proponujemy ciasto czekoladowe z winogronami i figami.
- Winogrona myjemy i kroimy w połówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
- W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy mokre składniki.
- Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
- Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
- Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
- Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii.
- Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą.
- Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.
- Dekorujemy pikiem.
Kawałek pysznego ciasta i dobra książka w dłoni - lepiej być nie mogło!