fbpx
Ciasto czekoladowe z winogronami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto czekoladowe z winogronami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Jesień to czas pełen korzennych zapachów i gorącej herbaty z konfiturą :) Na takie jesienne popołudnie proponujemy ciasto czekoladowe z winogronami i figami.

  1. Winogrona myjemy i kroimy w połówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy.
  4. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
  5. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Gdy będzie gotowe - odstawiamy do wystudzenia na kratce.
  6. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii.
  7. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą.Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.

Kawałek pysznego ciasta i dobra książka w dłoni - lepiej być nie mogło!

Placek z winogronem to jedno z tych tradycyjnych ciast, które kojarzy się z rodziną, ciepłymi chwilami i aromatem prosto z kuchennego piekarnika. Jednak kiedy połączymy ten tradycyjny przepis z głębokim smakiem czekolady, otrzymujemy ciasto czekoladowe z winogronami - nowoczesną wersję klasycznego wypieku.

Ciasto z winogronem już samo w sobie jest wyjątkowe - soczyste, lekko kwaśne, winogrona kontrastują z delikatnym i wilgotnym ciastem. Kiedy jednak dodajemy do tego czekoladę, otrzymujemy kombinację, która jest nie tylko smaczna, ale także zaskakująca. Czekolada dodaje ciastu głębi, czyniąc je jeszcze bardziej sycącym i intensywnym w smaku.

Nie można zapomnieć o walorach estetycznych takiego połączenia. Ciemne, niemalże aksamitne ciasto z jasnymi punktami soczystych winogron to prawdziwa uczta dla oczu.

W skrócie, ciasto czekoladowe z winogronami to połączenie tradycji z nowoczesnością. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy kochają klasyczny placek z winogronem, ale jednocześnie szukają nowych smaków i chcą zaskoczyć swoich bliskich niebanalnym deserem. Czyż nie brzmi to kusząco?

Ciasto czekoladowe z winogronami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+