1h 30min 16 porcji Łatwy
Ciasto czekoladowe z winogronami

Ciasto czekoladowe z winogronami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować ciasto czekoladowe z winogronami?

Jesień to czas pełen korzennych zapachów i gorącej herbaty z konfiturą 🙂 Na takie jesienne popołudnie proponujemy ciasto czekoladowe z winogronami i figami.

  1. Winogrona myjemy i kroimy w połówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.
  4. W jednej misce umieszczamy wszystkie suche składniki wraz z winogronami i całość mieszamy.
  5. W drugiej misce mieszamy mokre składniki.
  6. Mleko, olej i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy dużą łyżką do połączenia.
  7. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
  8. Gdy będzie gotowe – odstawiamy do wystudzenia na kratce.
  9. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.
  10. Na końcu dodajemy do niej ziarenka z laski wanilii.
  11. Wystudzone ciasto układamy na paterze lub dużym talerzu, polewamy przestudzoną polewą.
  12. Wierzch wykładamy owocami: winogronami, figami i listkami mięty oraz płatkami czekoladowymi.
  13. Dekorujemy pikiem.

Kawałek pysznego ciasta i dobra książka w dłoni – lepiej być nie mogło!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...