fbpx
Chlebek bananowy z czekoladą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chlebek bananowy z czekoladą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropelek

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę keksową o wymiarach około 20x10 cm wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Wmieszaj cukier, ubite jajko i wanilię. Dodaj sodę oczyszczoną i sól, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę.

KROK 3: Gdy składniki suche zostaną dobrze połączone z mokrymi, dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Możesz na wierzchu ułożyć dodatkowe plasterki banana lub posypać czekoladą dla dekoracji.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż chlebek będzie dobrze wyrośnięty i zrobi się złoty. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź chlebek w formie na kratce przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

Chlebek bananowy z czekoladą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+