Ciasto czekoladowe z mascarpone
Składniki
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Gorzką czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj ostudzoną masę czekoladową, mieszając delikatnie. Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
KROK 3: Przelej ciasto do okrągłej formy (o średnicy ok. 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
KROK 4: W tym czasie przygotuj krem mascarpone. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie delikatnie wmieszaj serek mascarpone, starając się nie wybić zbyt mocno powietrza ze śmietany.
KROK 5: Ostudzone ciasto przekrój na pół, aby otrzymać dwie blaty. Dolny blat ułóż na talerzu, na nim rozprowadź połowę kremu mascarpone. Przykryj drugim blatem i na wierzchu oraz po bokach ciasta rozprowadź pozostały krem. Na koniec udekoruj wierzch ciasta świeżymi truskawkami.