Galaretkowy tort warstwowy

4 h 10 porcjiŚredni

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • listki mięty
Pobierz piki

Jak przygotować galaretkowy tort warstwowy?

Spód niedużej tortownicy (około 20 cm średnicy) wykładam folią spożywczą.

Herbatniki ugniatam tłuczkiem na drobne okruszki, dodaję do nich stopione masło, mieszam i wykładamy masą równomiernie spód tortownicy. Odsypuję ½ porcji sernika na zimno i miksuję z 250 ml zimnego mleka. Masę wlewam na herbatnikowy spód i układam na niej kawałki świeżych truskawek. Odkładam do lodówki na około 45 minut po czym wyjmuję.

Galaretkę truskawkowo-malinową rozpuszczam w 320 ml wody studzę, a następnie wylewam na warstwę sernika. Ponownie odkładam do lodówki do zastygnięcia. Drugą część sernika miksuję z mlekiem. ½ opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczam w 200 ml wody i dodaję do sernika, miksując do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewam na zastygniętą galaretkę, układam na niej plastry pomarańczy. Studzę i odkładam do lodówki na kolejne 45 minut. Gdy warstwa stężeje, nakłuwam ją lekko patyczkiem i wylewam na nią galaretkę przezroczystą przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładam ciasto do ponownego zastygnięcia. Gotowy tort dekoruję liśćmi świeżej mięty.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...