1h 10 porcji Łatwy 3h
Galaretkowy tort warstwowy

Galaretkowy tort warstwowy

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 50 g masła

Nadzienie:

Dekoracja:

  • świeża mięta

Jak przygotować galaretkowy tort warstwowy?

Idealny letni tort to tort galaretkowy – robi się sam, wygląda pięknie i znakomicie smakuje. Czego chcieć więcej?

  1. Spód niedużej tortownicy (około 20 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.
  2. Herbatniki ugniatamy tłuczkiem na drobne okruszki, dodajemy do nich stopione masło, mieszamy i wykładamy masą równomiernie spód tortownicy.
  3. Odsypujemy ½ porcji sernika na zimno i miksujemy z połową zimnego mleka.
  4. Masę wlewamy na herbatnikowy spód i układamy na niej kawałki świeżych truskawek.
  5. Odkładamy do lodówki na około 45 minut.
  6. Galaretkę truskawkowo-malinową rozpuszczamy w 320 ml wody, studzimy, a następnie wylewamy na warstwę sernika.
  7. Ponownie odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
  8. Drugą część sernika miksujemy z resztą mleka.
  9. ½ opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy do sernika, miksując do uzyskania jednolitej masy.
  10. Masę wlewamy na zastygniętą galaretkę, układamy na niej plastry pomarańczy.
  11. Studzimy i odkładamy do lodówki na kolejne 45 minut.
  12. Gdy warstwa stężeje, nakłuwamy ją lekko patyczkiem i wylewamy na nią galaretkę przezroczystą rozpuszczoną w 330 ml wody.
  13. Odkładamy ciasto do ponownego zastygnięcia.
  14. Gotowy tort dekorujemy liśćmi świeżej mięty i okolicznościowym pikiem.

Pełen owoców o smaku lata tort zasmakuje także niejadkom. Lekki i odpowiednio schłodzony świetnie orzeźwi w letnie dni.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...