fbpx
Galaretkowy tort warstwowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Galaretkowy tort warstwowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie herbatników
  • 50 g masła

Sernik:

Dekoracja:

  • świeża mięta

Przygotowanie

KROK 1 - Spód niedużej tortownicy (około 20 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.

KROK 2 - Herbatniki ugniatamy tłuczkiem na drobne okruszki, dodajemy do nich stopione masło, mieszamy i wykładamy masą równomiernie spód tortownicy.

KROK 3 - Odsypujemy ½ porcji sernika na zimno i miksujemy z połową zimnego mleka.

KROK 4 - Masę wlewamy na herbatnikowy spód i układamy na niej kawałki świeżych truskawek.

KROK 5 - Odkładamy do lodówki na około 45 minut.

KROK 6 - Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 450 ml wody, studzimy, a następnie wylewamy na warstwę sernika.

KROK 7 - Ponownie odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

KROK 8 - Drugą część sernika miksujemy z resztą mleka.

KROK 9 - ½ opakowania galaretki pomarańczowej rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy do sernika, miksując do uzyskania jednolitej masy.

KROK 10 - Masę wlewamy na zastygniętą galaretkę, układamy na niej plastry pomarańczy.

KROK 11 - Studzimy i odkładamy do lodówki na kolejne 45 minut.

KROK 12 - Gdy warstwa stężeje, nakłuwamy ją lekko patyczkiem i wylewamy na nią galaretkę rozpuszczoną w 450 ml wody.

KROK 13 - Odkładamy ciasto do ponownego zastygnięcia.

KROK 14 - Gotowy tort dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

Galaretkowy tort warstwowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+