Ciasto czekoladowe z gruszką
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Składniki:- 3-4 małe gruszki
- 1/2 opakowania Ciasta czekoladowego Delecta
- 2 jaja
- 50 ml wody
- 100 g margaryny
- 1 opakowanie białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 3 cukierki krówki
Przygotowanie
A gdyby tak zatopić gruszkę w cieście czekoladowym? Piękny efekt a smak….sprawdźcie sami.
- Gruszki obierz ze skórki i zetnij lekko dół, by gruszki mogły stać.
- Rozpuść i ostudź margarynę.
- W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp połowę zawartości opakowania z ciastem czekoladowym i miksuj około 4 minuty.
- Formę wyłóż papierem, na dno wlej nieco masy, a następnie połóż gruszki, wlej resztę ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 175 stopni C około 40−45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Czekoladę, masło, mleko i cukierki rozpuścić w rondelku, ciągle mieszając do uzyskania jednolitej polewy, następnie polej czekoladą ciasto.
Efekt świetny, kiedy gruszka w całości zatopiona jest w cieście. Zostań mistrzem deserów.