1h 30min 10 porcji Łatwy
Czekoladowiec ze śliwkami i musem z mango

Czekoladowiec ze śliwkami i musem z mango

Składniki

Ciasto:

Mus:

  • 2 duże mango
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 85 ml wody

Jak przygotować czekoladowiec ze śliwkami?

Śliwki to owoce, które zdecydowanie kojarzą się z jesienią. Niestety ta pora roku nie zawsze bywa łaskawa, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis, który połączy ją ze słonecznym latem. Co powiecie na ciasto ze śliwkami i musem mango?

  1. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  2. Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w ćwiartki.
  3. Masło rozpuszczamy, studzimy i przekładamy do miski.
  4. Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego miksujemy z wodą, jajami i masłem.
  5. Do gładkiej masy dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy łyżką.
  6. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 45 minut.
  7. Następnie obieramy i kroimy mango, które później blendujemy na gładką masę z 2 płaskimi łyżkami cukru pudru.
  8. Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając ⅓ szklanki wody, a następnie miksujemy razem z masą mango oraz sokiem z cytryny.
  9. Na ostudzone ciasto wylewamy mus i schładzamy tak, by całość zastygła.
  10. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: