fbpx
Ciasto czekoladowe na kefirze - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto czekoladowe na kefirze
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Składniki mokre:

Składniki suche:

Dodatkowo:

  • 400–500 g wiśni wydrylowanych (świeże, mrożone lub z kompotu, dobrze odsączone)
  • Masło i bułka tarta do formy (lub papier do pieczenia)
  • Cukier puder do posypania po wierzchu (opcjonalnie) lub:
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej Delecta  

Przygotowanie

KROK 1: Blachę 40 × 28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Jeśli używasz termoobiegu, wystarczy 170°C.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem (ręcznie lub mikserem, ok. 2–3 minuty). Dodaj olej, kefir i wanilię, miksuj krótko tylko do połączenia.

KROK 3: W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Dodaj do mokrych składników w 2–3 partiach, mieszając tylko do połączenia (nie miksuj zbyt długo, by nie napowietrzać ciasta za bardzo). Wylej ciasto na blachę, wyrównaj. Na wierzchu równomiernie rozłóż wiśnie – lekko je wciśnij w masę.

KROK 4: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45–50 minut. Po 40 minutach sprawdź patyczkiem – powinien być suchy (bez surowego ciasta, ale lekko wilgotny od wiśni to normalne).

KROK 5: Wyjmij ciasto, wystudź w formie. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Dobra rada:

  • Jeśli używasz mrożonych wiśni, rozmroź je wcześniej i dobrze odsącz, by nie rozwodniły ciasta.

  • Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach – gdy lekko „dojrzeje”.

  • Możesz dodać łyżeczkę cynamonu do masy – świetnie pasuje do wiśni!

Ciasto czekoladowe na kefirze

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+