fbpx
Brownie bez jajek - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brownie bez jajek
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 40

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady lub czekoladowych kropelek (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia o wymiarach około 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz lekko mąką.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia.

KROK 3: Dodaj do suchych składników wodę, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj zbyt długo. Jeśli używasz, dodaj posiekaną czekoladę lub czekoladowe kropelki.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Brownie powinno być wilgotne, ale patyczek wbity w ciasto powinien wyjść z niewielką ilością okruchów. Nie przepiekaj, aby ciasto pozostało wilgotne w środku. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, a następnie pokrój na porcje.

Brownie bez jajek

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+