Ciasto kokosowe Bounty - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Krem kokosowy:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g pokruszonej białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie

KROK 1: Ciasto czekoladowe: Rozpuść i ostudź margarynę. W naczyniu wymieszaj wodę, z margaryną. Następnie dodaj jajka i wsyp zawartość opakowania. Miksuj całość przez ok. 4 minuty. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (najlepiej o wymiarach 25x35 cm). Piecz w temperaturze 170 - 180 stopni C przez ok. 40 minut. 

KROK 2: Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na kilka minut, aby napęczniała. W rondelku podgrzewaj mleko kokosowe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.

KROK 3: Gdy masa lekko przestygnie, dodaj do niej wiórki kokosowe i wymieszaj. Przekrój ciasto czekoladowe na pół i przełóż kremem czekoladową bazę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.

KROK 4: Podgrzej polewę czekoladową Delecta - umieść saszetkę w wysokim naczyniu z gorącą wodą na ok. 5 minut lub podgrzej na najniższej mocy w kuchence mikrofalowej przez minutę. 

KROK 5: Rozprowadź polewę czekoladową na wierzchu ciasta. Wstaw ponownie do lodówki na co najmniej 30 minut, aby polewa stężała.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy