fbpx
Wafle gdańskie z konfiturą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wafle gdańskie z konfiturą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy
Konfitura:
  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Przygotowanie

Wafle gdańskie, obok ciast drożdżowych i ucieranych babek, to pozycja obowiązkowa w kuchni pomorskiej.

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy suche składniki, dodajemy żółtka, mleko, śmietanę i miód.
  2. Dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy ciasto.
  5. Pieczemy 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie odchodzić od gofrownicy bez użycia siły.
  6. Truskawki (lub wiśnie) zagotowujemy, gotując na małym ogniu stale mieszając, do momentu aż zgęstnieją.
  7. Jeśli trzeba, słodzimy konfiturę miodem.
  8. Gotowe wafle przekładamy truskawkową konfiturą.
  9. Dekorujemy pikiem.

Dawniej Pomorzanie spędzali z nim wiele przyjemnych chwil w asyście kawy. Wiadomo, grunt to doborowe towarzystwo. :)

Wafle gdańskie z konfiturą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+