45min 12 porcji Łatwy
Wafle gdańskie z konfiturą
Wafle gdańskie z konfiturą

Wafle gdańskie z konfiturą

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej Delecta
  • 2 jaja
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • olej ryżowy do posmarowania gofrownicy

Konfitura:

  • 200 g truskawek lub wiśni
  • 10 g miodu

Jak przygotować wafle gdańskie z konfiturą?

Wafle gdańskie, obok ciast drożdżowych i ucieranych babek, to pozycja obowiązkowa w kuchni pomorskiej.

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy suche składniki, dodajemy żółtka, mleko, śmietanę i miód.
  2. Dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem.
  4. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy ciasto.
  5. Pieczemy 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie odchodzić od gofrownicy bez użycia siły.
  6. Truskawki (lub wiśnie) zagotowujemy, gotując na małym ogniu stale mieszając, do momentu aż zgęstnieją.
  7. Jeśli trzeba, słodzimy konfiturę miodem.
  8. Gotowe wafle przekładamy truskawkową konfiturą.
  9. Dekorujemy pikiem.

Dawniej Pomorzanie spędzali z nim wiele przyjemnych chwil w asyście kawy. Wiadomo, grunt to doborowe towarzystwo. 🙂

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: