PRZEPIS OD SZCZYPTA.WANILII
Ciasto bananowa krówka
Składniki
- 800 ml mleka
- 200 g herbatników
- 3 banany
- 500 ml śmietanki 36%
- 3-4 łyżki cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 400 ml kajmaku Delecta
- 30 g płatków migdałowych Bakalland
- 2 opakowania budyniu śmietankowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj budyń. W ok. 200 ml mleka rozpuścić zawartość torebek aż wszystko się dobrze połączy. Resztę mleka zagotuj i w momencie, gdy wrze, dodaj do niego rozdrobniony w zimnym mleku budyń. Całość gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij go z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2: Na dno formy (28x18,5cm) wyłóż herbatniki. Na herbatniki wyłóż 1/2 ostudzonego budyniu. Następnie ułóż pokrojone w plasterki banany i wyłóż pozostałą część budyniu.
KROK 3: Na warstwę budyniową wyłóż herbatniki, kajmak i ponownie herbatniki. Ciasto wstaw do lodówki.
KROK 4: Przygotuj śmietankę. Przelej do naczynia, dodaj cukier waniliowy i ubij na sztywną pianę. Śmietankę wyłóż na herbatniki.
KROK 5: Wierzch ciasta udekoruj płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.