fbpx
Mazurek z mandarynkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Mazurek z mandarynkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 mandarynki

Przygotowanie

Mazurek z mandarynkami to wypiek, który z powodzeniem połączy to, co najlepsze w świętach Bożego Narodzenia oraz w świętach Wielkanocy.

  1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, śmietany, proszku do pieczenia i żółtka zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  3. Blachę 10x25 cm posmarowaną masłem wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
  4. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika, aż ciasto będzie mieć jasnozłoty kolor.
  5. Doprowadzamy śmietanę do wrzenia i odstawiamy.
  6. Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 minut, aż czekolada się rozpuści.
  7. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita.
  8. Na wystudzone ciasto wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. Wyjmujemy ciasto i dekorujemy kawałkami mandarynek oraz ulubionym pikiem.

Mazurek robi się praktycznie sam - szybki i smaczny deser zdążymy zrobić nawet w świątecznej gorączce.

Mazurek z mandarynkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+