1h 14 porcji Łatwy 2h
Mazurek z mandarynkami
Mazurek z mandarynkami

Mazurek z mandarynkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 mandarynki

Jak przygotować mazurek z mandarynkami?

Mazurek z mandarynkami to wypiek, który z powodzeniem połączy to, co najlepsze w świętach Bożego Narodzenia oraz w świętach Wielkanocy.

  1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, śmietany, proszku do pieczenia i żółtka zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  3. Blachę 10×25 cm posmarowaną masłem wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
  4. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika, aż ciasto będzie mieć jasnozłoty kolor.
  5. Doprowadzamy śmietanę do wrzenia i odstawiamy.
  6. Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 minut, aż czekolada się rozpuści.
  7. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita.
  8. Na wystudzone ciasto wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. Wyjmujemy ciasto i dekorujemy kawałkami mandarynek oraz ulubionym pikiem.

Mazurek robi się praktycznie sam – szybki i smaczny deser zdążymy zrobić nawet w świątecznej gorączce.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: