fbpx
Ciastka z ciasta francuskiego - mumie na Halloween - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciastka z ciasta francuskiego - mumie na Halloween
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 230 g)
  • Dżem (np. malinowy) do nadzienia
  • 1 jajko (do posmarowania ciastek)
  • Białe i czarne draże do ozdoby
  • Biały lukier Delecta

Przygotowanie

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2: Rozwałkuj ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt. Następnie połowę ciasta francuskiego podziel na niewielkie prostokąty. Posmaruj je dżemem i przełóż na blachę do pieczenia. 

Krok 3: Pozostałą część ciasta francuskiego potnij na paski i ułóż je na prostokątach z dżemem, tworząc ciasną plecionką, tak żeby stworzyć formę mumii. 

Krok 4:  Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdej mumii, co nada im piękny złoty kolor podczas pieczenia.

Krok 5: Przed pieczeniem, ułóż białe i czarne draże na mumiach, aby stworzyć oczy. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Po wyjęciu mumii z piekarnika, wystudź je i udekoruj białym lukrem. 

Ciastka z ciasta francuskiego - mumie na Halloween

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+