Składniki
Ciasto- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g gęstej, kwaśnej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1 - Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
KROK 2 - Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka i spirytus. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
KROK 3 - Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
KROK 4 - Paski dzielimy na trójkąty. Nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
KROK 5 - Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
KROK 6 - Gotowe chruściki posypujemy cukrem pudrem.