fbpx
Tradycyjne babcine chruściki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tradycyjne babcine chruściki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 1 h

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1 - Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.

KROK 2 - Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier. Następnie dodajemy żółtka i spirytus. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.

KROK 3 - Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji. Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.

KROK 4 - Paski dzielimy na trójkąty. Nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.

KROK 5 - Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.

KROK 6 -  Gotowe chruściki posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjne babcine chruściki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Bozena

08-02-2024

Ocena:

Jadłam i są pyszne.polecam.

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+