1h 8 porcji Łatwy
Tradycyjne babcine chruściki
Tradycyjne babcine chruściki

Tradycyjne babcine chruściki

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia lub smalec
  • cukier puder do obsypania chruścików

Jak przygotować tradycyjne babcine chruściki?

Chruściki to pozycja obowiązkowa na Tłusty Czwartek. Praktyka czyni mistrza, zatem ten przepis warto mieć w zanadrzu.

  1. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
  2. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
  3. Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
  4. Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
  5. Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
  6. Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
  7. Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
  8. Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
  9. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
  10. Dekorujemy pikiem.

I jak, Wasze chruściki wyszły rumiane?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: