Ciastka z ciasta francuskiego - mumie na Halloween
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 230 g)
- Dżem (np. malinowy) do nadzienia
- 1 jajko (do posmarowania ciastek)
- Białe i czarne draże do ozdoby
- Biały lukier Delecta
Przygotowanie
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2: Rozwałkuj ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni na cienki prostokąt. Następnie połowę ciasta francuskiego podziel na niewielkie prostokąty. Posmaruj je dżemem i przełóż na blachę do pieczenia.
Krok 3: Pozostałą część ciasta francuskiego potnij na paski i ułóż je na prostokątach z dżemem, tworząc ciasną plecionką, tak żeby stworzyć formę mumii.
Krok 4: Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdej mumii, co nada im piękny złoty kolor podczas pieczenia.
Krok 5: Przed pieczeniem, ułóż białe i czarne draże na mumiach, aby stworzyć oczy. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Po wyjęciu mumii z piekarnika, wystudź je i udekoruj białym lukrem.