Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka Aromatu waniliowego Delecta
- 1 łyżka spirytusu
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- szczypta soli
Do smażenia:
- 1 litr oleju roślinnego (możesz też użyć smalcu)
Do dekoracji:
- Cukier puder do posypania
- Konfitura (np. z wiśni, malin lub róży)
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj żółtka, jajko, śmietanę, spirytus oraz aromat waniliowy (lub inny wybrany aromat). Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
KROK 2:Rozwałkuj ciasto bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. Wycinaj kółka w trzech różnych rozmiarach (np. szklanką lub kieliszkiem).Na każdym kółku zrób po 4–5 nacięć wokół brzegu (nie dochodząc do środka). Ułóż trzy kółka jedno na drugim (od największego do najmniejszego), delikatnie dociskając środek.
KROK 3: Rozgrzej olej lub smalec do temperatury około 175°C. Smaż róże partiami – najpierw stroną z większym kółkiem w dół. Po około 30 sekundach obróć na drugą stronę. Smaż, aż będą złociste i chrupiące (ok. 1 minuta na stronę).
KROK 4: Odsącz róże na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem, a w środek każdej róży nałóż odrobinę konfitury.