
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
15
Czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
 - 4 jaja (2 całe i 2 żółtka)
 - 60 g cukru
 - 160 ml mleka
 - 80 g masła
 - 5 g drożdży instant Delecta
 
- 30 g cukru
 - 5 g cynamonu
 
Przygotowanie
Wiecie, jak rozweselić nawet największego smutasa? Bukietem ciastek drożdżowych cynamonowych!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
 - Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
 - Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
 - Rozwałkowujemy na cienki placek i posypujemy na całej powierzchni cukrem, wymieszanym z cynamonem.
 - Zwijamy w roladę i tniemy na kawałki grubości 2 cm tak jak kopytka.
 - Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 15 minut.
 - Dekorujemy ulubionymi pikami.
 
Na widok takiego bukietu od razu maluje się uśmiech od ucha do ucha.




