1h 10 porcji Łatwy
Makówki wigilijne
Makówki wigilijne

Makówki wigilijne

Składniki

Ciasto:

Dodatek:

  • kwaśna śmietana

Jak przygotować makówki wigilijne?

Wypieki z makiem są niezbędne na każdym wigilijnym stole. Makówki są jedną z naszych propozycji – dzięki nim wykorzystać można czerstwą już chałkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. W misce mieszamy jaja z mlekiem i cukrem.
  3. Kroimy chałkę na kromki o grubości 1 cm.
  4. Smarujemy formę masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  5. Każdą kromkę moczymy z obu stron w mleku i wykładamy nimi dno okrągłej lub kwadratowej formy.
  6. Przekładamy połową masy makowej Bakalland.
  7. Układamy kolejną warstwę chałki i przekładamy drugą połową masy makowej.
  8. Na wierzchu dodajemy ostatnią warstwę chałki.
  9. Posypujemy cukrem trzcinowym.
  10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  11. Serwujemy z zimną kwaśną śmietaną, a przed podaniem dekorujemy ulubionym świątecznym pikiem.

Makówki z naszego przepisu zawsze są udane – aromatyczne, pełne bakalii wprowadzą w dobry nastrój wszystkich domowników i gości.

 

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...