fbpx
Makówki wigilijne - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Makówki wigilijne
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 duża chałka
  • 1 opakowanie masy makowej Bakalland
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 100 g cukru trzcinowego
Dodatek:
  • kwaśna śmietana

Przygotowanie

Wypieki z makiem są niezbędne na każdym wigilijnym stole. Makówki są jedną z naszych propozycji - dzięki nim wykorzystać można czerstwą już chałkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. W misce mieszamy jaja z mlekiem i cukrem.
  3. Kroimy chałkę na kromki o grubości 1 cm.
  4. Smarujemy formę masłem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  5. Każdą kromkę moczymy z obu stron w mleku i wykładamy nimi dno okrągłej lub kwadratowej formy.
  6. Przekładamy połową masy makowej Bakalland.
  7. Układamy kolejną warstwę chałki i przekładamy drugą połową masy makowej.
  8. Na wierzchu dodajemy ostatnią warstwę chałki.
  9. Posypujemy cukrem trzcinowym.
  10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut.
  11. Serwujemy z zimną kwaśną śmietaną, a przed podaniem dekorujemy ulubionym świątecznym pikiem.

Makówki z naszego przepisu zawsze są udane - aromatyczne, pełne bakalii wprowadzą w dobry nastrój wszystkich domowników i gości.    

Makówki wigilijne

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+