fbpx
Bugle zembrzyckie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bugle zembrzyckie
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:Do obwarzania:Do dekoracji:
  • kilka łyżek maku Bakalland

Przygotowanie

Nazwa „bugle” może kojarzyć się z podobieństwem bugli do… pukli gęstych, mocno kręconych loków. Według innych źródeł, natomiast, wiąże się z historią i herbem Zembrzyc. Jak głosi legenda, dobrze upieczone bugle po ściśnięciu w dłoni powinny rozpaść się na cztery części.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wyrabiamy około 6 minut.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Zagniatamy znowu i dzielimy na kilka części.
  6. Z każdej robimy cienki wałek o średnicy około 1,5 cm i dzielimy na centymetrowe kawałki.
  7. Każdy kawałek rozwałkowujemy w rękach, łączymy końce i odkładamy na blachę.
  8. Zagotowujemy 2 litry wody w garnku, dodajemy łyżeczkę sody.
  9. Bugle wrzucamy na delikatnie gotującą się wodę, aż wypłyną.
  10. Wyjmujemy z garnka i rozkładamy na papierze do pieczenia.
  11. Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika.
  12. Pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią.
  13. Lekko ciepłe dekorujemy pikami.

Smacznego!

Bugle zembrzyckie

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+