Ciasteczka zozworki imbirki
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:- 150 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 10 g sproszkowanego imbiru
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 białko
Przygotowanie
Regionalne śląskie ciasteczka od lat stale gościły na stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Smakować będą jednak znakomicie także poza sezonem!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy mąkę, imbir, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
- Rwiemy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka w kształcie korzenia imbiru.
- Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy ciasteczka białkiem.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.
Jeśli ciasteczka są za twarde możemy przechować je kilka dni w zamkniętym pojemniku - z czasem staną się miękkie.