30min 10 porcji Łatwy
Ciasteczka zozworki imbirki
Ciasteczka zozworki imbirki

Ciasteczka zozworki imbirki

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • 1 białko

Jak przygotować zozworki imbirki?

Regionalne śląskie ciasteczka od lat stale gościły na stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Smakować będą jednak znakomicie także poza sezonem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy mąkę, imbir, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  4. Rwiemy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka w kształcie korzenia imbiru.
  5. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Smarujemy ciasteczka białkiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli ciasteczka są za twarde możemy przechować je kilka dni w zamkniętym pojemniku – z czasem staną się miękkie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: