Ciasteczka zozworki imbirki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 10 porcji
  • 0
Ciasteczka zozworki imbirki
Ciasteczka zozworki imbirki

Ciasteczka zozworki imbirki

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 10 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Dekoracja:

  • 1 białko

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Regionalne śląskie ciasteczka od lat stale gościły na stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Smakować będą jednak znakomicie także poza sezonem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy mąkę, imbir, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  4. Rwiemy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka w kształcie korzenia imbiru.
  5. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Smarujemy ciasteczka białkiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli ciasteczka są za twarde możemy przechować je kilka dni w zamkniętym pojemniku – z czasem staną się miękkie.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 59