fbpx
Ciasteczka zozworki imbirki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasteczka zozworki imbirki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 30

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 1 białko

Przygotowanie

Regionalne śląskie ciasteczka od lat stale gościły na stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Smakować będą jednak znakomicie także poza sezonem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodajemy mąkę, imbir, sól i proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
  4. Rwiemy kawałki ciasta i formujemy małe ciasteczka w kształcie korzenia imbiru.
  5. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Smarujemy ciasteczka białkiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią.
  8. Odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

Jeśli ciasteczka są za twarde możemy przechować je kilka dni w zamkniętym pojemniku - z czasem staną się miękkie.

Ciasteczka zozworki imbirki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+