1h 12 porcji Łatwy
Herbatniki cytrynowo-makowe

Herbatniki cytrynowo-makowe

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować herbatniki cytrynowe-makowe?

Łatwe i szybkie herbatniki z cytrynową nutą to szybkie ciasteczka, które robią się w zasadzie same. Gotowi na przepis?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ciasteczka przygotowujemy łącząc mąki z makiem.
  3. Następnie sypkie składniki siekamy nożem z zimnym masłem, aż powstanie „kruszonka”.
  4. Dodajemy żółtka, cukier cytrynowy i zwykły, skórkę i sok z cytryny, a następnie zagniatamy szybko ciasto.
  5. Powstałą, zwartą kulę rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy literatką lub małym kieliszkiem ciasteczka.
  6. Kółeczka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do  nagrzanego piekarnika na 10-15 minut, aż będą rumiane.
  7. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Ciasteczka najlepiej smakują  z ulubioną herbatą lub kawą zbożową, szczególnie w jesienne wieczory, w duecie z dobrą książką.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...