Herbatniki cytrynowo-makowe

1 h 12 porcji

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki maku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta
Pobierz piki

Jak przygotować Herbatniki cytrynowo-makowe?

Ciasteczka przygotowuję łącząc mąkę z makiem. Następnie sypkie składniki siekam nożem z masłem, aż powstanie „kruszonka”. Dodaję żółtka, cukier cytrynowy i zwykły, skórkę i sok z cytryny, a następnie zagniatam szybko ciasto. Powstałą, zwartą kulę rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i wycinam literatką lub małym kieliszkiem ciasteczka. Kółeczka układam na papierze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10-15 minut, aż będą rumiane. Ciasteczka podaję z ulubioną herbatą lub kawą zbożową.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...