Churros - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Sos czekoladowy:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu

Przygotowanie

KROK 1: W rondelku umieść masło, ekstrakt z wanilii, cukier, wodę oraz mleko. Podgrzewaj, a gdy mleko się zagotuje, dodaj mąkę. Nadal podgrzewając, mieszaj masę, aż stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Ciasto przełóż do miski i dodawaj do niego po jednym jajku, dokładnie ucierając je mikserem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z założoną końcówką w kształcie gwiazdki.

KROK 3: W garnku podgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskaj do oleju kawałki ciasta, odcinaj je nożyczkami. Następnie smaż do złotego koloru i odsączaj na ręczniku papierowym.

KROK 4: Gotowe churros posyp cukrem wanilinowym. Aby przygotować sos czekoladowy, połam czekoladę do miseczki i zalej gorącą śmietanką. Wymieszaj widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Churros podawaj z sosem czekoladowym.

Churros - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy