Składniki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- 1 łyżka cukru
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- mała szczypta soli
- 140 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 saszetka cukru wanilinowego Delecta
- olej do smażenia
Sos czekoladowy:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30% tłuszczu
Przygotowanie
KROK 1: W rondelku umieść masło, ekstrakt z wanilii, cukier, wodę oraz mleko. Podgrzewaj, a gdy mleko się zagotuje, dodaj mąkę. Nadal podgrzewając, mieszaj masę, aż stanie się gładka i zacznie odchodzić od ścianek rondla. Odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Ciasto przełóż do miski i dodawaj do niego po jednym jajku, dokładnie ucierając je mikserem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z założoną końcówką w kształcie gwiazdki.
KROK 3: W garnku podgrzej olej do temperatury 180 stopni C. Przy pomocy rękawa cukierniczego, wyciskaj do oleju kawałki ciasta, odcinaj je nożyczkami. Następnie smaż do złotego koloru i odsączaj na ręczniku papierowym.
KROK 4: Gotowe churros posyp cukrem wanilinowym. Aby przygotować sos czekoladowy, połam czekoladę do miseczki i zalej gorącą śmietanką. Wymieszaj widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Churros podawaj z sosem czekoladowym.
Kazia Kowalczyk
21-01-2024
Ocena:
Jestem zainteresowana tymi przepisami i będę je próbować robić