Składniki
Na lody:
- 1 opakowanie Lodów truskawkowych Delecta
- 200 ml mleka
Na ciasto ryżowe:
- 100 g mąki z ryżu kleistego
- 4 łyżki cukru
- 1 Kisiel wiśniowy Delecta
- 200 ml mleka
- 10 g masła
- Skrobia kukurydziana do podsypania
Przygotowanie
KROK 1: Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko i wsyp zawartość saszetki z lodami. Miksuj na najwyższych obrotach 3 minuty, aż masa stanie się gęsta. Przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
KROK 2: Do szklanej miski wsyp mąkę z ryżu kleistego, kisiel wiśniowy oraz cukier. Wlej mleko i wymieszaj na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą i wykałaczką zrób w niej kilka dziurek. Wstaw nad rondel z delikatnie gotująca się wodą i gotuj na parze przez 30 minut. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Stolnicę i ciasto posyp skropią kukurydzianą. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj kółka o średnicy 15 centymetrów. Na środku układaj po łyżce lodów, następnie zlep brzegi ciasta. Nadmiar odetnij nożyczkami. Resztki ciasta możesz ponownie rozwałkować.
KROK 4: Mochi układaj w papilotkach od muffinek i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.