1h 20min 8 porcji Łatwy 6h 40min
Deser zimny drań
Deser zimny drań

Deser zimny drań

Składniki

Lody:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii

Mus:

  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru grubości kciuka, obrany i starty na małych oczkach

Dekoracja:

Jak przygotować deser zimny drań?

Znacie zimnego drania? Zapewniamy, że ten Was zaskoczy.

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
  2. W garnku mieszamy kogel-mogel z mlekiem, śmietaną oraz ziarnami z laski wanilii.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając drewnianą łyżką tak, by masa nie przywierała do dna garnka.
  4. Przelewamy masę przez drobne sito do pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Pojemnik wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  6. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według jej instrukcji.
  7. Blendujemy świeże maliny i przecieramy je przez drobne sito, by pozbyć się pestek.
  8. Mus malinowy przelewamy do rondelka, dodajemy miód i starty imbir.
  9. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy otrzymamy gęstą konfiturę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. W miseczkach układamy na spodzie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, dodajemy lody.
  11. Całość polewamy musem malinowym oraz posypujemy płatkami migdałów i świeżymi malinami .
  12. Dekorujemy pikiem.

Słodki ten zimny drań, nieprawdaż?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: