fbpx
Deser zimny drań - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser zimny drań
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 80

Składniki

Lody:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 250 ml mleka 3.2%
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
Mus:
  • 250 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek imbiru grubości kciuka; obrany i starty na małych oczkach
Dekoracja:

Przygotowanie

Znacie zimnego drania? Zapewniamy, że ten Was zaskoczy.

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel.
  2. W garnku mieszamy kogel-mogel z mlekiem, śmietaną oraz ziarnami z laski wanilii.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając drewnianą łyżką tak, by masa nie przywierała do dna garnka.
  4. Przelewamy masę przez drobne sito do pojemnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Pojemnik wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  6. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według jej instrukcji.
  7. Blendujemy świeże maliny i przecieramy je przez drobne sito, by pozbyć się pestek.
  8. Mus malinowy przelewamy do rondelka, dodajemy miód i starty imbir.
  9. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy otrzymamy gęstą konfiturę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  10. W miseczkach układamy na spodzie brzoskwinie pokrojone w kosteczkę, dodajemy lody.
  11. Całość polewamy musem malinowym oraz posypujemy płatkami migdałów i świeżymi malinami .
  12. Dekorujemy pikiem.

Słodki ten zimny drań, nieprawdaż?

Deser zimny drań

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+