fbpx
Chałwa sezamowa z migdałami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałwa sezamowa z migdałami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 30

Składniki

Masa:
  • 100 g sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g migdałów blanszowanych Bakalland

Przygotowanie

Wszyscy znamy (i kochamy) słodziutką chałwę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można ją łatwo i szybko przygotować w domu.

  1. Sezam prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił, a następnie studzimy.
  2. Za pomocą blendera miksujemy ziarno na gładką masę.
  3. Następnie dodajemy miód i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
  4. Kroimy na kawałki migdały i również prażymy na suchej patelni.
  5. Ostudzone dodajemy do zblendowanego sezamu i mieszamy całość łyżką.
  6. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Tak przygotowane batony dekorujemy pikiem i serwujemy gościom.

Najbardziej chałwa na pewno przypadnie do gustu najmłodszym - nie wystarczy jej na długo. Ten turecki deser znika sam. :)

Chałwa sezamowa z migdałami - Delektujemy.pl

Chałwa sezamowa z migdałami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Justyna

06-07-2023

Ocena:

Łatwe do przygotowania i smak 10/10

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+