30min 6 porcji Łatwy
Chałwa sezamowa z migdałami

Chałwa sezamowa z migdałami

Składniki

Masa:

Jak przygotować chałwę sezamową z migdałami?

Wszyscy znamy (i kochamy) słodziutką chałwę. Nie wszyscy jednak wiedzą, że można ją łatwo i szybko przygotować w domu.

  1. Sezam prażymy na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił, a następnie studzimy.
  2. Za pomocą blendera miksujemy ziarno na gładką masę.
  3. Następnie dodajemy miód i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
  4. Kroimy na kawałki migdały i również prażymy na suchej patelni.
  5. Ostudzone dodajemy do zblendowanego sezamu i mieszamy całość łyżką.
  6. Masę przekładamy do silikonowych foremek i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Tak przygotowane batony dekorujemy pikiem i serwujemy gościom.

Najbardziej chałwa na pewno przypadnie do gustu najmłodszym – nie wystarczy jej na długo. Ten turecki deser znika sam. 🙂

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...