Chałwa sezamowa z migdałami

1 h 45 min6 porcjiŁatwy

Składniki

Składniki

Wstęp

Chałwa kojarzy mi się z Baśnią Tysiąca i Jednej Nocy, którą czytała mi w dzieciństwie babcia. Razem z bratem siadaliśmy na dywanie przy babcinym fotelu i zajadając się przepyszną chałwą zamykaliśmy oczy, wyobrażając sobie przygody królowej Szeherezady. Nawet kiedy dawaliśmy jej w kość zawsze znajdowała czas by z uśmiechem na twarzy przeczytać nam kolejną legendę z książki. Tym przepisem chciałabym podziękować mojej babci za to, że jest i zawsze ma dla nas czas.

Jak przygotować Chałwę sezamową z migdałami?

Sezam prażę na suchej patelni uważając, aby się nie przypalił a następnie studzę. Za pomocą blendera miksuję ziarno na gładką masę. Następnie dodaję miód i ponownie miksuję do połączenia się składników.

Kroję na kawałki migdały i również prażę na suchej patelni. Ostudzone dodaję do zblendowanego sezamu i mieszam całość łyżką. Masę przekładam do silikonowych foremek i odkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Tak przygotowane batony serwuję gościom.

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...