fbpx
Rolada bezowa z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rolada bezowa z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 1 opakowanie Bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 2: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim bezę na kształt prostokąta, zachowując 1 cm odstępu od brzegów blachy, aby beza mogła urosnąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C z termoobiegiem i piecz ok. 20-25 minut.

KROK 3: Bezę wyjmij i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Przełóż na czysty papier do pieczenia, odwracając do góry dnem, zdejmij papier z góry i zostaw do ostudzenia.

KROK 4: Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w kostkę. Kilka zostaw do dekoracji.

KROK 5: Ostudzoną bezę posmaruj ubitą śmietaną, rozłóż kawałki truskawek i zawiń roladę, zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekoruj truskawkami. Możesz posypać cukrem pudrem.

Rolada bezowa z truskawkami - Delektujemy.pl

Rolada bezowa z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+