fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Beza z karmelizowanym rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beza z karmelizowanym rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 180

Składniki

  • 140 g białka ( białko z 4 jaj)
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobi
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200 g rabarbaru
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 350 g śmietanki 36%
  • 4 g żelatyny Delecta
  • 100 g białej czekolady
  • listki mięty
  • płatki migdałowe Bakalland

Przygotowanie

KROK 1: Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Dodaj skrobie i sok - krótko zmiksuj. Bezę wyłóż na papier do pieczenia (średnica Ok. 18 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, od razu zmniejsz do 120 a po ok. 2 minutach do 70 i susz na termoobiegu przez ok. 120 minut. 
 
KROK 2: Przygotuj krem. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody - odstaw na kilka minut. 1/2 porcji śmietanki podgrzej, dodaj żelatynę i czekoladę - zmiksuj do rozpuszczenia. Wlej resztę zimnej śmietanki i ponownie zmiksuj. Przykryj w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. 
 
KROK 3: Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojony rabarbar i wsyp cukier. Smaż aż rabarbar puści sok a cukier się skarmelizuje - wystudź. 
 
KROK 4: Ubij krem na sztywno i wyłóż go na bezę. Na wierzch ułóż rabarbar, posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. 
Beza z karmelizowanym rabarbarem - Delektujemy.pl

Beza z karmelizowanym rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+